? Димова: Македонија во „Пирамида во Еразмус“ – злоупотреба на милиони евра од европската образовна програма

You must need to login..!

Опис

Злоупотреба тешка 2,2 милиона евра од „Еразмус плус“ – образовната програма на Европската Унија намената за нашата земја. Станува збор за осум организации во пет различни држави. Злоупотребата била спроведувана од 2016 до 2018 година од неколку правни лица, кои на потенцијалните корисници на програмата „Еразмус+“ им нуделе услуги за пишување проекти. Потоа, откако проектите се добивале од Националната агенција, целата шема се спроведувала преку наместени јавни набавки, изјави Лидија Димова, директорка на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

-Корисниците биле установи – градинки, училишта, стручни установи, универзитети, невладини организации, младински организации. Работејќи ја тендерската документација, во неа се вметнувале дискриминирачки услови за да можат исклучиво тие да ги добијат проектите. На тој начин ги исфрлале од игра конкурентите, додаде Димова.

Аферата е наречена „Пирамидата во Еразмус“.

Наместо средствата да служат за градење на капацитетите на корисниците на оваа европска образовна програма, тие одат директно во џебовите на злосторничкото здружение. Цело време имало и злоупотреба на лични податоци зашто тие имале неограничен пристап до нив. Тие се извршители на проектот во сенка. Злосторничкото здружение ги надминува границите на нашата земја – станува збор за осум организации во пет различни држави – рече Димова.

– На пример, од економскиот оператор се бара да има склучено догoвори со партнерските организации каде што ќе се оди на мобилност. Да потсетам дека овие ентитети кога ги добиле проектите веќе имаат договор со овие организации, така што единствено објаснување зошто ова се наоѓа како услов во тендерската документација е да се исфрли од игра секоја друга конкуренција. Потоа организацијата го добива тендерот и тоа не тендер под одреден износ, туку целиот. Онака како што го добива од Националната агенција, така го префрлува кај злосторничкото здружение и тоа е флагрантно кршење на правилата на „Еразмус“, рече Димова.

-Со други зборови, тие се извршители на проектот во сенка. Злосторничкото здружение ги надминува границите на Република Северна Македонија и веќе зазема европска димензија. Станува збор за осум организации во пет различни држави. Ако ги погледнете сите проекти во Македонија. ќе видите дека сите одат на исти мобилности низ Европа, вели Димова.

Случајот по основ на сторени повеќе кривични дела е пријавен во Јавното обвинителство, како и во Европската комисија, Комисијата за заштита на конкуренцијата, а се подготвува претставка и до Дирекцијата за заштита на лични податоци.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

four × five =