🎥 📞 Димова: КОВИД-19 откажа и одложи многу проекти од европската образовна програма Еразмус+

You must need to login..!

Опис

Пандемијата со КОВИД-19 откажала и одложила многу проекти од европската образовна програма Еразмус+,  а најпрболематични се оние што се заглавени односно во тек на реализација. Од настанатата состојба ќе има и застој и одложување на повиците за проекти.

За проектите кои почнале и пандемијата ги затекнала нивните учесници на мобилност во странство, ќе се применува правилото на „виша сила“ што, како што појасни Димова, значи дека им се признаваат сите направени трошоци иако активностите не биле целосно спроведени. Апликантите ќе имаат право да ги задржат грантовите одобрени од Европската комисија но нема да значи дека „виша сила“ ќе се прогласува секаде и повоторно се ќе мора да биде соодветно документирано.

Ковидот ќе помине и дури тогаш Еразмусот ќе има улога, а таа ќе биде голема, рече Димова, директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

14 + eight =