Димковски: И догодина над 100 милиони буџетски субвенции во аграрот – имаме зголемување и раст на извозот на храна, но расте и увозот – во дефицит сме 150 милиони евра, само со инвестиции може да се намали овој тренд

You must need to login..!

Опис

За 2022 година се планирани 6,100 000 000 денари но многу е поважно програмите кои ги носи министерството. Буџетот е многу поголем од тоа што сега го најавуваме. Очекуваме да се дополнат средствата, и дел од субвенциите ќе одат преку ковид програмата.

Секоја година имаме зголемување на извозот но расте и увозот, балансот е некаде околу 150 до 200 милиони евра.

Ние како држава која има ограничени ресурси во одредени сектори, се покажува дека преку инвестиции може да го намалиме овој дефицит.

Министерството ги следи трендовите дали имаме развој или стагнација.

Анализите покажаа дека последните десет години кога беше субвенционирано по килограм се движеше по 12, 13, 14 милиони килограми откупено јаболко.

Ние субвенционираме за одржување на јаболкото на нашите насади но и за извоз на јаболкото.

Имаме 20 илјади тутунари кои ги добиваат парите преку комбинатите кои откупуваат. Има тренд на опаѓање но тоа е карактеристични за површините кои даваат помал род.

Обвинувањата на ВМРО – ДПМНЕ прават штета. Колку и да дадеме пари на земјоделците за нив пак нема да биде добро.

Ние кога се донесе законот, со измени и дополнувања за ковид, не можевме да ги исплаќаме, не можевме авансно да ги исплаќаме бидејќи станува збор за помош, вели за Утрински брифинг, заменик министерот за земјоделство, Трајан Димковски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

one × one =