Димитриевски: Околу Заев има луѓе кои ги немаше во моменти кога беше најтешко за СДСМ, но верувам во партијата и во едно целосно обединување

You must need to login..!

Опис

Јас не би сакал во целост да ги коментирам внатрепартиските постапки, освен да кажам дека сум длабвоко разочаран од демократскиот капацитет на локалното раководство на ОО СДСМ, бидејќи не само што се немаше сенс, првенствено се оневозможи правото на дискусија на многу од делегатите. Ќе покренеме постапка и до Надзорниот одбор по одонос на легитиметото на самата конференција. Очигледно се работеше за елеиминација на одредени кадри, што е составен дел на тие игри, внатрепартиски борби со што би се оспорила конференција и понатаму Централното раководство ќе излезе со свои стаови и секако може да ја корегира работата. Јас сметав дека треба да се остави простор и на нови луѓе да одат во централното партиско раководство и да бидат кандидати за ЦО. Јас, Спасовски и двајцата пратеници кои што по функција присуствуваме на ЦО да се изземеме од таа листа и да не бидеме кандидати, со тоа да оставиме простор за нови млади луѓе, изјави во Утрински брифинг, градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.

Со добивање на можност на еден млад човек да биде член на партиските органи се збогатуива неговата биографија и се стекнува со политичко искуство. Има членови на партијата кои се заслужни и можат да бидат дел од раководството на партијата, анајвисокот раководство доколку смета дека некој од нас треба да адобие повисока позиција во секој момент може да даде предлог. Јас немам конфликт со никој, а најмалку со Оливер Спасовски. Се работи за различни ставови, размислувања и погледи во политиката. Јас СДСМ го доживувам како партија која припаѓа на сите, а не како партија на група луѓе кои го узурпираат партискиот простор, поставуваат на многу високи позиции луѓе блиски до нив и на тој начин го контролираат целиот механизамм. СДСМ не е акционерско друштво, тоа припаѓа на сите членови – од основачите па до најновиот член. Затоа треба да има различни ставови и мислења, вели Димитриевски.

Јас своите политички амбиции ги реализирам на една висока функција како градоначалник на најголемата општина. Мојата политчка амбиција е да им служам на моите граѓани, а не да се занимавам со внаттрепартиски прашања. Секогаш и во секој момент државниот и националниот интерес го ставам пред партискиот и личниот интерес. Денес е 27 април, 4 години од настаните кои се случија во Собранието. Тогаш сите верувавме во една идеологија, дури бевме подготвени да ги заложиме и сопствените животи за нешто поголемо, но од денешен аспект се плашам дека ние се боревме против нешто во што можеби некои поединци, ќе се трансформираат во нешто такво, смета Димитриевски.

Во опкружувањето на Заев има луѓе кои никаде ги немаше во моменти кога беше најтешко за СДСМ и едноставно го затворија кругот за да не може да се пристапи од страв од оние кои директно учествуваа во сите тие настани, промената на тогашната власт. Инаку, Пауновски апсолутно го поддржувам во неговите ставови и исто би постапил доколку се најдев во негова позиција, вели Димитриевски.

Доколку имавме можност ставовите кои се носат или диктираат претходно да ги изградиме заедно, тогаш и заедно ќе ги застапувавме и ќе ги реализиравме. Но кога се носат ад хок решенија, за мене однесувањето на Пауновски е сосема разбирливо, додава Димитриевски.

Планирам да победам на локалните избори и повеќе од сигурен сум дека ќе победам, бидејќи луѓето ја препознаваат мојата работа. Сакам да ја преземам и довршам улогата на некој вид на „хаусмајстор“ на градот. ВО СДСМ постои демократија и додека сум член во таа партија ќе се борам за демократија и за борба на различни мислења и ставови. Но кога имате мнозинство кое е узурпирано од страна на поедници кои што ги користат своите позиции за да не смее мнозинствот да се изјасни тогаш вио останува д асе борите со сопствени ставови и идеи. Повеќе од сигурен сум дека ќе ја добијам поддршката на партијата, бидејќи ваквиот начин на изборите би ни купил карта во еден правец – да ги изгубиме изборите, вели Димитриевски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 × four =