Димевски: Фестивалот „Арт Ареа“ на едно место ги собира авторите од различните културни сфери

You must need to login..!

Опис

Од денеска, во организација на издавачката куќа „Бегемот“, во кафе-книжарницата Буква почнува книжевниот фестивал „АртАреа“, кој ќе трае три дена.

„Четвртото издание на фестивалот го одржуваме на отворено во дворот на кафе – книжарницата „Буква“ и повторно имаме три фестивалски денови. Арт ареа примарно е книжевен фестивал, се одржуваат литературни промоции, поетски читања , меѓутоа не е ограничен само на книжевноста. Напротив, целта на фестивалот е да го пополни јазот помеѓу разните културотворци во Македонија, односно да поттикне вмрежување и соработка на разните културни сфери, особено на младите автори и се надеваме дека тоа може да поттикне сериозна соработка и идни проекти. Оваа година остваривме соработка со етнолошкот друштво „Еснаф“ кои имаа идеја да ги изложат ракотворбите кои самите ги произведуваат, а ќе прикажеме и филм чиј автор е етнологот Виктор Трајановски, а снимател е Филип Јорданов, „Зикр – дервишкиот верски обред во Скопје“, кој ќе биде проследен со разговор со шејхот во рифаискиот тарикат и главен протагонист во филмот што се надевам дека ќе биде интересно за публиката. Со овој наш концепт овозможуваме авторите не само да ги промовираат своите дела, туку и да се сретнат меѓусебно и мислиме дека токму овој дел стана белег на нашиот фестивал“, вели за Утрински брифинг, Филип Димевски, организатор на фестивалот.

Во рамки на програмата вечерва ќе се одржи видеопромоцијата на романите „Пансион“ од Пјотр Пажињски (Полска) и „Чекајќи го Боџенглс“ од Оливие Бурдо (Полска), како и промоција на романот „Турнеја“ од Сашо Огненовски, чиј промотор ќе биде Владимир Мартиновски. Фестивалот „Арт ареа“ завршува во недела со проекции на новите македонски кратки играни филмови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

nine − four =