Дигиталниот отпечаток и можноста за неговата злоупотреба

You must need to login..!

Опис

Често се трудам кога разговараме за интернет светот да направам парлела за реалниот свет – доколку ја фатиме чашката и оставаме отпечаток, истото се случува и со самиот пристап кон некоја апликација ние оставаме дигитрталенотпечаток. Пред се тука е локацијата од кај што пеистапуваме, со каков уред…и тие податоци иницијално се користат за подобрување на корисничкото искуство. Но исто како и во реалниот свет, каде што не сите луѓе имаат чесни намери, често се случува да се злоупотреби тој дигитален отпечаток, изјави во Утрински брифинг Христијан Тасевски, ИТ експерт.

Покрај дигиталниот оптечаток кој првично го оставаме, ние со секој клик и податок кој го внесуваме во апликацијата, овозможуваме да се прави профилирање на корисникот. Тој профил доколкку веб апликацијата го користи за да прикаже соодветна содржина, но делот со трговија на таквите профили на корисници во одредена мера влгува во категоријата злоупотреба, вели Тасевски.

Целиот разговор со Тасевски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

19 + 3 =