Декодиран ли е КОВИД-19 и неговиот состав – гостин во Утрински брифинг проф. Д-р Грозданова

You must need to login..!

Опис

Декодиран ли е КОВИД-19 и неговиот состав. Се знае ли кои се слабостите и агресивните точки на вирусот?

Гостинка во Утрински брифинг, каде што и гледачите и слушателите може да земат активно учество беше Универзитетска професорка и фармаколог Александра Грозданова.

Нашите колеги од Кина уште на почетокот на епидемијата ни ја пратија генетската секвенца на КОВИД-19 и всушност тоа е основата која ни овозможува дизајнирање на новите вакцини. Токму еден генетски сегмент од тој код е основа на новиот тип на вакцини што се јавува и што ветува дека во релативно скоро време ќе имаме вакцина за КОВИД-19.

На 14 март СЗО ја објави листата на 41 земја потенцијален кандидат на вакцини кои што во мометнов се развиваат во различни земји во светот. Единствена вакцина која што досега влезе и ги помина оние предклинички испитувања и влегува во т.н хумани клинички студии е вакцината од САД и производител Модерна. Процесуирана е во фаза на клинички испитувања. Четворица здрави доброволци ја примија оваа вакцина и се очекува оваа генетска вакцина која што е врз основа на една секвенца од геномот на КОВИД-19 ќе биде онаа што е најнапредната.

Во Германија се работи на истиот модел на вакцини. Таму ЕУ инвестираше со сериозни средства.

За очекување е дека и во Македонија ќе има пик. Битно е кога тоа ќе се случи за здравствениот систем да биде подготвен. Затоа многу битно е секоја индивидуа да тргнува од себе и да се почитуваа мерките и препораките. На тој начин купуваме време и тој пик би можел релативно да биде контролиран, вели Грозданова.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

15 + four =