Даштевски: Во ДИК работат професионалци со големо искуство со кое ќе се гарантира веродостојноста на изборниот резултат

You must need to login..!

Опис

Гласањето со отпечаток на прст ќе бара повеќе средства и би чинело некаде околу 10 милиони евра. 3.500 уреди се потребни за секое избирачко место, но се земаат 10% повеќе за во случај некој да не работи. Самиот софтвер е многу поскап од апаратите, така што нашата проценка и анализата која ја правиме во моментов ни укажува дека 10 милиони евра најмалку ќе бидат потребни. Фингерпринтот е прв чекор кон електронското гласње. Во Бугарија овој викенд ќе има елекстронско гласање, а во Албанија ќе има пилот проект, изјави во Утрински брифинг Александар Даштевски, претседател на ДИК.

Донесовме одлука и стратегија за работа на ИТ секторот во ДИК и во него учествуваат експерти од најважните државни и невладини институции. Двајца експерти од МВР двајца експерти од МИОА, двајца експерти од ФИНКИ и тројца експерти платени од светската организација за изборни системи со седиште во Вашингтон. Ќе земеме лиценца за софтверот кој ни е поклон од УСАИД, вели Даштевски.

ДИК е колективно тело. Сите одлучуваат со гласање. Во ДИК работат врвни професионалци, сите се со големо искуство и големо знаење во областа на изборите и така се гарантира за веродостојноста на изборниот резултат. Оој состав сега е составен од врвни професионалци и изборите ќе се спроведат објективно и во корист на граѓаните.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

20 − 19 =