Данило Доленц, меѓународен експерт за статистика: Македонскиот попис е во врвот на светските искуства, во овој момент!

You must need to login..!

Опис

Има два главни документи кои се важни за спроведувањето попис, првиот се препораките на УНЕЦЕ (UNECE) за спроведување попис, а вториое е регулативите на ЕУ, кои не се обврзувачки за Северна Македонија, зашто се уште не е членка на ЕУ, но пописот во Македонија во 2021 година е спроведен во целосна согласност со меѓународните стандарди. Дури и повеќе од тоа, пописот во Македонија, според мое мислење, е спроведен најнапредно, најмодерно, во техничка и друга смисла, во однос на сите земји кои што спроведуваат попис со директно прибирање податоци од терен.

Моето мислење е дека методот употребен овде, тнр. комбиниран метод, кога зборуваме за техничката имплемнетација на тој метод, Северна Македонија е на врвот на светските искуства, во овој момент – вели словенечкиот експерт Данило Доленц, ангажиран како независен консултант за македонскиот попис во проект на Европската Унија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen + three =