Грипот проследен со пандемијата од Ковид-19 може дополнително да го оптовари здравствениот систем

You must need to login..!

Опис

Зголемувањето на случаите на грип паралелно проследено од пандемијата од Ковид – 19 може да има сериозни последици и дополнително да го оптовари здравствениот систем.

Најзагрозена е постарата популација, лицата со слаб имунитет како и бремените жени.

Претходната година барем според статистиките се забележа значително опаѓање на бројот на случаи на инфлуенца што само дополнително потврдува дека епидемиолошкитемерки како забрана за групирање, одржување хигиена, заштитна маска дадоа резултат и во спечување на ширењето на ова заразно заболување.

Дека сезоната на грип е почната потврдува и фактот што претходната недела регистрирани беа 15 случаи во земјава.

На оваа тема во продолжение погледнете го разговорот со Сандра Петковска доктор по општа медицина во секторот имунологија при Центарот за јавно здравје.

Разговорот погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

fourteen + four =