Граѓаните имаат право на информации од јавен карактер, но често службите го одбегнуваат тоа

You must need to login..!

Опис

Граѓаните имаат право да знаат како се трошат нивните пари преку буџетите на институциите, како и да добијат други податоци од различни иматели на информации. АСПИ реагира секогаш кога вакви информации институциите не сакаат да ги достават.

-Во Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер годишно стасуваат околу 800 жалби поради недавање информации од јавен интерес и молчење на администрацијата. Причината за тоа е немање свест кај раководните структури и службите на сите нивоа во администрацијата, вели Пламенка Бојчева, директорка на АСПИ.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

9 + six =