Со пописот ќе се регистрира и бројот на Бугарите во Северна Македонија

You must need to login..!

Опис

Во праксата е невообичаено да бидеме исклучок еден Закон за попис кој е од битно и суштинско значење за една државата, кој според, обемот, содржината и потребата од финансиски средства е најскапа статистичка акција да има вакви односи какви што ги има. Ова ретко се случувало кај нас во земјата, во сите изминати пописи , да оспорувате нешто што не би требало да се оспорува. Но во контекст на ова сакам да кажам дека пописот мора да се спроведе, изјави во Утрински брифинг поранешниот директор на Држаниот завод за статистика, Дончо Герасимовски.

Говорејќи за критиките дека нема методологија и заради тоа може да настрада целата пописна операција, Герасимовски вели дека методологија за секој попис постои, тие се содржани во пописните образци, тие се објавуваат штом излезе законот, по неговото донесување, методологијата, пописните образци се објавуваат во Службен весник и секој граѓанин може да ги прочита и да ги види. Според тоа методологијата произлегува од обврските и задачите коишто се дадени во законот. Законот ги има контурите на опфатноста согласно препораките на ОН и Евростат и внатре се вградени сите параметри за попис, вели Герасимовски.

Имајќи ги предвид условите поврзани со Ковид, не случајно од страна на ОН, ЕУ, СЗО има изработено упатство што во услови на Ковид-19. Таму има основни упатствија, поготово за земјите кои спорведуваат попис на традиционален или комбиниран начин. Ние сме во фаза, еден исчекор напред пред останатите земји, да спроведуваме еден комбиниран начин, метод на попис. Тоа значи дека се врши од страна на попишувач, кој што оди по пат на интервју, но со лап-топ кој е поврзан со бази на податоци и тој мора да изврши интервју лице во лице, вели Герасимовски.

Целото интервју погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

one + 19 =