Генерал потполковник Стојановски: За политиката не смее да има простор во Армијата – таа мора да има единствен пристап во решавањето на проблемите

You must need to login..!

Опис

Јас сум свесен и знам дека дел од припадниците на безбедносните служби избегнуваат да разговараат на оваа тема. За да се разјаснат одредени проблеми и да не зборуваме за афери на граѓаните треба да им биде јасно каква е постапката и што значи изборот на припадници на одередени институции за работа во странство. ВО законот за класифицирани информации во една од одредбите стои дека безбедноста на класифицирани информации подразира збир на мерки и постапки кои се потребни да се преземат, физички и правни лица да не бидат во моќноист да имаат пристап и да располагаат со класифицирани информации. Безбедносниот сертификат е документ со кој се добива дозвола да се располага со класифицираните инфомации. Во нашата држава постојат неколку степени. Тоа има 4 ниво – класифицирани иформации со карактер: интерно, доверливо, строго доверливо и државна тајна. Значи тоа се четирите нивоа, изјави во Утрински брифинг генерал потполковник Мирослав Стојановски.

Секоја институција согласно законот има систематизација на работните места, а во армијата постои формација. Потребата да се има сертификат не стои во актот на систематизација туку во описот на работните задачи.

Во конретниот случај, со интерен конкурс е баран интерес за вработување во военото преставништво на НАТО во Брисел. Се појавуваат кандидати кои треба да исполнат критериуми. Откако ќе се заврши постапката и Комисијата испита она што може да испита, значи исполнување на критериумите од огласот а не и безбедносна проверка, се прави спиок на кандидати кои ги исполнуваат општите и посебните услови за заминување во мисија. Тој список се доставуа до претседателот, но како и за амбасадорите додека не добиете агреман односно потврда од државата, во овој случај институцијата дека тоа лице ги исполнува условите за работа во таа институција не може да се изврши избор на лице аз упатување. Кога зборуваме за кандидатот за упатување во Бирсел, полковникот поседуваше сертификат национален – дрќавна тајна и НАТО сертификат строго доверливо. Значи он тоа го поседуваше. Прашање е што се случило минативе месеци за она што го има добивано претходно сега да не важи. Имаше тука преписка помеѓу него и поранешниот заменик министер за одбрана, Емил Димитриев, во која тој релано и точно ги изложи сите оние аргументи кои одат во одбрана на неговата позиција.

Целиот разговор со генерал потполковник Стојановски погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eight − 3 =