Гаши: Во мултиетничко општество нема место за застарените идеи за отцепување – се што е радикално не е здраво за мултиетнички држави

You must need to login..!

Опис

Јас политичката партија и самата политика ја гледам подлабоко и подолгорочно, затоа и 2014 кога ја формиравме партијата и 2018 кога го направивме првиот Конгрес, 2019 кога се ребрендиравме, беа тие мали предизвици за големата визија за напата политика, за нашата држава, мисла и идеја која треба да се развие, мислиме дека партијата е поставена на многу здрави темели. Тоа мие мене најбитно, јас не се гледам како човек кој ќе стави клуч на партијата, туку како човек кој ги псотавил темелите на партијата. Во албанскиот политички блок потребна е политичка партија која е десно од центарот и ги претставува албанските гласачи кои се поконзервативни, доколку повеќе што е важно и битно во нашето општество да се креира култура на почитување на различностите и така од држава која се проколнува себе си што е различна, можеби ќе станеме држава која се гордеее со таквите различности, изјави во Утрински брифинг претседателот на Алтернатива, Африм Гаши.

Бројот на пратеници и советници не е индикатор за големина на партија. Јас мислам дека постапките и политичките одлуки кои ги носиме зборуваат за нашата големина. Како и да е во еден политички контекст битни се бројките, но сепак не треба да се сведе се на нив, бидејќи така се руши нашата перспектива и иднина. Ние ја градиме партијата на некои принципи кои се базираат на основните човекови уневерзални принципи – почит, достоинство, доверба. Заедно со Алијанса на Албанците бевме заедно и не би било чесно после избори тие гласачаи кои заедно не гласале, ние да одиме во Влада, а да ги оставиме тиое што не гласале да бидеме заедно. Заради некои принципи мора да живееме, без разлика на поитичката цена која би ја плаќале во иднина. Затоа кога сме исправени пред вакви предизвиџи, секогаш се обидуваме да го избереме она што е чесно, одговорно, базирано на меѓусебна доверба. Нас ни беше многу побитен односот со нашите гласачи, а и во политичкит односи. Можеби некогаш ќе сакате да го фатите моментумот, да бидете дел од валда па де се докажете, но некогаш многу е битно политичките колеги да знаат кој е Африм Гаши, што претставува Алтернатива и кога се влегува во соработка со таа партија што може да се очекува. вели Гаши.

До сега, ако ги следите и постапките, во Собранието многу добро се согласуваме со партијата на Села. Успеавме да најдеме аеднички јазик – координаротот на пратенбичакта група е од нашата партија, што е доволен знак од нивна страна дека не е битно да се покаже доминација. Агендата за Законот за попис и државјанство беа водечки елементи по кои луѓето можат да препознаат како сме се однесувале и во однос на опозиционерството и едните према другите. Морам да кажам дека шпекулација е дека иамло разговор за спокување на двете партии.

Неколку месеци ја градиме стратегијата како да настапиме на Локаните избори. Консензуално сме обединети околу идејата да одиме со Алијанса, но овој пат ќе зависи многу од нивниот настап, како ќе се дојде до коалицискиот договор. Јас се надевам и оптимист сум дека ќе дојдеме до тој договор. Во ова политичко заедничко делување на нашите две партии како коалиција не би било дозволиво ниту за нас ниту за нив да не одиме заедно. Затоа мислам дека овој месец, можеби следниот ќе треба да го окончаме овој договор.

Сметам дека за разлика од централната власт, локалната власт треба да биде малку понепартиска, односно ќе гледаме кај што можеме повеќе да кандидраме луѓе кои се поприфатливи, да не се гледаат како луѓе кои ќе се гледаат како лојални на партијата. ЈАс јавно кажувам дека кој и да е градоначалник од Алтернатива нема да и служи на партијата туку на граѓаните, вели Гаши.

ДУИ е како пандемијата. После 20 години владеење и самите знаат дека се во нивниот залез. Кога нема да бидат во Владата нема да постојат. Ова го зборам со жалење, бидејќи не е добро ни за партијата, ни за државата, ни за Албанците, бидејќи секои 10 години градиме нови партии.

Ниту лично, ниту како партија не сме склони на политички постапки кои алудираат на блокада на инаетење, на кревање на политички тензии, но знаете дека нашата блокада во Собранието почна како одговор на блокадата на ВМРО-ДПМНЕ. И кога се отдстрани таа блоакда ние веднаш ја отстранивме нашата. Во однос на фингерпринтот имаше најави дека во планисните делови ќе го нема, а за нас тоа е најбитно. Во планинските места, особено во албанскиот дел има луѓе кои се регистрирани во одредени села а не живеат таму и секогаш од 7-8 сабајле ДУИ е во плус 20-30.000 гласа заради отуство на тој фингерпринт.

Текстот за Законот за државјанство кој го хармонизиравме заедно со власта го поднесовме со 10 комисиски амандмани и очекуваме да се отвори дебата во Собранието и тој да биде прифатлив за сите политички партии.

Како Алтернтива сакаме да изградиме концепт кој во однос на македонските политички партии да нема некаква симпатија или омраза. Не е добро Албанците за една политчка партија да мислат дека се црни ѓаволи а за другите бели ангели. Ние како политички партиина АЛбанците треба тоа да го ублажиме, но сепак зависи од нив самите. Ние покажавме неколку пати- немаме ништо против да комуницираме и соработуваме со сите. Но се работи за концепција во секоја партија. СДСМ одлучила да биде поотворена, ВМРО-ДПМНЕ уште се нема решено како ќе постапуват во однос на оваа отвореност. Нивно е да одлучат како ќе се однесуваат, но да знаат дека во Алтернатива можат да најдат партнер за соработка во однос на добрите работи за државата, вели Гаши.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × two =