Габер Дамјановска: Етички принципи и правила во градењето судско-обвинителски кадар

You must need to login..!

Опис

Една од задачите на Академијата е и почетната обука. Во моментов имаме 60 слушатели кои што се резуклтат на еден опсежен процес на тестирање кој мораа да го минат. Ние сме задоволни, завршивме со модулот кривично, сега е модулот граѓанско, теоретската обука завршува кон почетокот налеотот и потоа преоѓаме на практичниот дел. Се надевам дека сите успешно ќе завршат следната есен во септември, ќе полагаат завршен испит и потоа Советите ќе може да ги изберат на новите работни позиции. Според законот академците влегуваат во Основните обвинителства и судови. Од тука започнува нивната кариера, изјави во Утрински брифинг Наташа Габер Дамјановска, директорка на Академијата за судии и јавни обвинители.

Кога едукацијата почна, короната немаше земано замав. Академците потоа прејдоа во комбиниран пристап, но кога веќе и самите препораки на владата беа за он лајн едукација, моравме и ние да го сториме истото. Се трудиме интерактивно да воспоставиме добра комуникација. Поделени сме на 30 луѓе во група. Се надевам дека и сега се покрива добро таа работа. Резултатите од полагањата се навистина добри и се надевам дека тоа ќе продолжи и понатаму, вели Габер Дамјановска.

Котроверзата околу компјутерот на Рашковски

Директен увид има единствено Обвинителството. Ако Обвинителството има потреба да изкомуницира со Академијата ние максимално ќе соработуваме. Фирмата која не опслужуваше за приемниот испит го работеше хостингот, базата на прашањата се наоѓа во серверот на Владата. Ние сега се наоѓаме во многу незавидна ситуација – Академијата има задача да го помине овој опсежен процес на тестирање на новата, осма генерација. Отворивме конкурс за 97 нови позиции. Интезивно се обидувме, во консултации со Владата, да најдеме сериозен провајдер кој што ќе може интервентно да го премости, да направи хостинг, за да го оствариме и овој дел од испитот. Академијата да можеше, да имаше законска можност да го оствари тоа со полагање на хартија ќе го направеше тоа, но бидејќи законот налага полагањето да биде комјутерско, ние мора да ги почитуваме законските процеси. Ако успееме кон крајот на овој месец или почетокот на другиот да го оствариме и овој дел од испитот, останува уште усното полагање и Академијата може да излезе со првичната ранг листа на новопримени слушатели. Сите што сметаат дека се оштетени имаат право на Управнна постапка. Морам да кажам дека кадровите потребни на нашата држава се поголеми. Академијата на почетокот на секоја година мора да добиуе информација од Советот на јавни обвинители и од Судскиот совет кои се нивните проекти за кадровите промени во следните две календарски години, вели Габер Дамјановска.

Целиот разговор погледнете го во виеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

17 − six =