Вурму за УБ: Во Албанија се уште има луѓе и семејства кои чекаат да се вратат во домовите погодени од земјотресите

You must need to login..!

Опис

Каква е атмосферата во Тирана, Албанија по супер-успешната донаторкса конференција во Брисел, на која ЕУ и други држави донираа материјални средства, поволни кредити итн.. за обновата после земјотртесите во Албанија за Утринкси брифинг говореше Ѓерѓи Вурму, програмски директор на Институтот за демоикратија и медијација во Тирана.

За сега оптимизам. Но исто така фалат информации. Знаеме дека најголем дел од помошта се кредити, 300-400 милиони евра грантови. Се уште не знаеме какви се условите на кредитите и не знаеме како точноо и кога ќе почне помошта да се дистрибуира за Албанија.

Во подрачјето на Драч и некои делови од Тирана се започнати градежни интервенции, но се уште има луѓе и семејства кои се уште чекаат да се вратат во домовите. Држават почна со расчистување на подрачјата но се уште се планира како ќе оди градењето на новите домови.

Околу евентуалните последици врз туризмот од серијата земјотреси кои ја погодија земјата, Вурму вели дека Драч особено ќе биде погоден.

Мислам дека Драч ќе има тешка сезона. Во последните години јужна Албанија има развиено многу повеќе за туризмот и се разбира дека ќе се осетат последицити, но за јужна Албанија нема да биде многу проблем.

Датумот на почеток на преговорите и проценката на политичките кругови во Албанија

За датумот на почеток на преговорите и проценката на политичките кругови во Албанија околу претстојниот извештај на ЕК, Вурму вели дека политичката криза во Албанија се уште трае.

Како и секогаш во Албанија има две верзии на истиот настан. Едната на Владата – оптимистичка, и една на опозицијата која се фокусира на домашните случувања и условите кои земјата треба да ги пополни за да добие датум за преговори. Но последните изјави на МАкрон се дост аохрабрувачки. Новата методологија оди во тој прилог, значчи Французите имаат нешо за кое ќе се фалат, односно добија нешто што они сакаат, иаку во суштина новатља методологија е политички колку и технички процес. Техниичкиот заависи од државите кандидатки, а политички процес кој зависи од земјите члнеки на ЕУ.

Новата методологија предвидува многу блиска координација со државите членки. Тоа може да е добра и лоша вест. Добра затоа што ЕУ се повеќе има да ги нагласи политичките критериуми, но и околност којаможе да се злоупотреби од внатрешните политички случувања на земјите членки во самата Унија.

Можеби сега ќе добиеме датум но во секој случај мислам дека суштински нема да се смени нешто во процесот. Ќе видиме колку Макердонија и Албанија ќе напредуваат и акако државите членки ќе с еоднесуваат. Мислам дека е рано за оптимизам, вели за Утрински брифинг Ѓерѓи Вурму.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

2 × four =