Вишиот Управен го враќа во игра рудникот Иловица – „Здрава околина“: Сплотен народ сме – рудник во Иловица нема да има

You must need to login..!

Опис

Вишиот Управен суд ги одби двете жалба како неосновани и се потврдува одлукат ана Управниот суд кој што всушност и налага на Владата да ја разледа ситуација, утврди фактичката состојба, да одоговри на прашањето што една друга владата требало да оговори за спојување на двете концесии и на крај да донесе одлука врз база на тие две анализи. Ние очекуваме некој правна правда од Вишио Упшравен суд, но како што обиччно тоа бива, судовите одлучуваат само по тоа што е предмет, односно ажлбите во двете вмешани страни, не впуштајќи се во анализа на причините и на настаните кои довеле до ваквата состојвба.

Разочарани сме, но топката е кај Министерството за економија и владата која дозволила да дојде до оваа ситуација, и очекуваме одземање на концесијата, во Утрински брифинг, Костадин Ристоманов од „Здрава котлина“ говорејќи за тоа што Вишиот управен суд повторно го отвора прашањето за рудникот Иловица, одбивајќи ја жалбата на второстепената државна комисија за управни спорови. Ова значи дека се поништува одлуката на државата за раскинување на договорот за експлоатација на концесионерот на Иловица, Еуромакс Рисосрсис.

Но ние сме оптимисти. Сплотен народ од југо – источниот регион се противи на оваа идеја што значи смрт за се што е живо овде, така што мислам дека и Владата и министерството ќе имаат сенс за ова прашање, вели Ристоманов кој додаде дека не се исполнете законските обврски за ниту една концесија и не се напревени сите постапки легално и транспарентно, без дозвола за спојување на двете концесии веќе се изработени нови студии во кои пиува дека ќе се употребуваат отровни материи. Не е запазена законската процедура, државата може сега мирно да им одговори во судот, вели Ристоманов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

sixteen − 3 =