Велковски: Се отвора центар за стручно образование и обука за зелени иновации – да ги поттикнеме младите да размислуваат во насока на зелените иновации

You must need to login..!

Опис

Недостигот на стручен и квалификуван кадар е голем предизвик со кој се соочува бизнис секторот, не само кај нас туку и во Европа.

За таа цел до крајот на годината ќе биде отворен регионален Центар за стручно образование и обука за зелени иновации што ќе биде единствен од ваков вид во регионот.

Регионалниот Центар за извонредност во стручно образование и обука за зелени иновации ќе нуди различни услуги за различни целни групи.

На оваа тема во Утрински брифинг разговаравме со доц. Д-р. Трајче Велковски од Машинскиот факилтет при Универзитот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

-Станува збор за Центарот за стручно образование и обука за развој на зелени инововации.

-Во проектот се вклучени 18 европски партнери. Вакви центри ќе бидат отворени во Австрија, Португалија и Финска.

-Во Македонија е како цел на активност е земен скопскиот регион.

-Зелените иновации се тема која што е актуелизирано во последниот период, Тоа се типови на иновации кои го намалуваат штетното влијание на околината и во исто време оптимизирајќи ја употребата на природни ресурси.

Цекиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

one × 5 =