Веб апликација – моќна алатка во современиот свет, разговор со Христијан Тасевски

You must need to login..!

Опис

Генерално кога разговраме за веб апликација, може да се подели на два сегменти, односно еден сегмент е функционалниот дел, програмскиот код и еден сет од инструкции, команди. Но ова е ден дел, а имаме уште еден дел, оној невидливиот, архитектурата на апликацијата, за на крај да дојде моментот на поставуање на апликацијата на некој сервер за таа да биде користена. Ова е особено важен дел затоа што тука се дефинира колку брзо ќе се вчитува, колкав ќе биде капацитетот на тој сервер и колку корисници ќе моќе да опслужи во еден момент, изјави во Утрински брифинг Христијан Тасевски.

Кога имате една апликација, капацитетот на серверот се очекува на еден претпоставен, очекуван, просечен број на посетители. Кога ќе се пушти таа апликација имате огромен број на посетители и тука се создава тој проблем. Тој има ограничени ресурси, но и постојат одредени механизми.

Во САД кога ќе има некој случај кој го засега целото население во Конгресот има комисја која го третира овој случај, со цел кога ќе се јави нов тендер, да се јави што било претходно проблем, за повеќе да не се повотри.

Чекалната на vakcinacija.mk е еден начин и механизам, кој укажува дека кога ќе се се ослободи едно место, ќе пушти еден корисник внатре во серверот за да го послужи апликацијата. Ова решение со чекалната е добро, но не би требало постојано да се навраќате. Се на се, колку поголем капацитет толку побрзо и пократко ќе биде чекањето.

Целиот разговор со Тасевски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fourteen + 15 =