Бошњаковски: Да се размисли за окрупнување на општините, да се постават на економски и плански темели, а не врз основа на одредени политички преференци

You must need to login..!

Опис

Како и за многу други работи процесот на фискалната децентрализација е поставен на погрешни темели. Ние за сите работи многу сакаме да збориме дека имаме права, ама многу малку сакаме да ги преземеме одооврностите од тие права. Така и градоначалниците и општините сакаат да одлучуваат, да вработуваат, но не сакааат да бидат одговорни за собирањето на даноците и за менаџирањето со финасиите, односно да се грижат да не се создааваат финансиски дупки, па општините после да не можат да си ги покријат потребите, изјави во Утрински брифинг, адвокатот Владо Бошњаковски.

Вториот аспект е структурален. Во нашата држава имаме 80 општини плус градот Скопје. Во тие 80 општини има и општини кои некогаш немаат ни 3.000 луѓе и немаат никава економска активност. Прашање е дали може да функкционираат како самостојни економски единици. Можеби треба да се размисли за одредено окрупнување на општините, организацијата да се постави на економски и плански темели, а не врз основа на одредени политички преференци, смета Бошњаковски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

20 − 1 =