Бочварски: Пописот не е политичка операција, тој е важен за подобро функционирање на буквално сите институции во државата

You must need to login..!

Опис

Прашањето на пописот е исклучително важно прашање. За жал кај нас дваесетина години се нема оддржано попис. Ние калкурираме со многу стари бројки и податоци во однос на секое прашање од општественото живеење и токму поради тоа барањето и потребата од час поскоро да се изорганизира пописот, бидејќи на крајот на денот пошписот не е политичка операција, туку буквално треба да застанеме сите и да кажеме – да потребен е попис за да можеме да имае понови и посвежи информации, изјави во Утрински брифинг министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски.

Пописот е битен за урбанизмот, урбанистичките куќи, професорската фела. Важно е и за образованието, труд и социјална политика, за градинките, инфраструктурата, патиштата. Сите постапки кои се водат при урбанизација се исклучително значајни и за нив влезен параметар е бројката на жители, население и движење на демографијата. Од аспект на урбанизмот има многу да се говори зошто е важен пописот. На пример при отпочнување на изработка на еден урбанистички план за развојна еден град, зона, било ДУП или ГУП, се земаат параметри и демографски податоци за да можеме да знаеме како планерите да го планираат развојот на инфраструктурата. Колку имаме понов параметар толку ќе имаме попрецизно планирање и урбанизација на државата, вели Бочварски.

Регионалниот развој е многу важен, да знаеме како е движи бројот на населението, како да се развиват градовите, регионите во државата. Можеме да кажеме дека со новите податоци и параметри ќе бидеме многу подобри и попрецизни во сите идни планови за развој на државата. Ние сега калкулираме со бројки од 2002, а можеби тие бројки не се исти денес. Затоа мораме да бидеме свесни дека оваа операција битно е да се спроведе не заради политичките партии и определби, туку затоа што тоа е потребно за подобро секојдневно функционирање на сите институции во државата. Ние мора да знаеме колку деца ќе се запишат во градинка, училиште, дали треба урбанизација за ширење на урбанистичките планови, дали е потребен поголем профил на улиците и конечно сите параметри доаѓаат до израз со една ваква операција која ќе даде нови информации за состојбите во државата во однос на бројот на жителите, вели Бочварски.

Последно нешто кое треба да ни падне е да збориме за политика во овој процес – пописот. Тука нема политика, ова е едно теренско пребројување на населението и сите останати податоци и параметри кои се внесуваат во анкетните листови за државата да има нови информации. Имајќи предвид со ковид кризата, ние воопшто не знаеме како ќе се движи пандемијата наредната година. Но одржавме и парламентарни избори лани, кои беа успешно организирани согласно препораките. И овој попис мора да се одржи врз база на сите здравствени препораки и тоа една теренска операција која е многу потребна и ова кое се создава од одредени политички структури е непотребно. Пописот е статистичка операција, а оние кои ги местеа бројките во едно минато време веројатно мислат дека и сега треба така да биде, но ова е само едно суштинско пребројување на населението во однос на добивање на податоци, вели Бочварски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

one × one =