Богдановиќ: Наша задача е да провериме дали сите закони и правила на игра се испочитувани околу парцелата кај Холидеј Ин

You must need to login..!

Опис

Ние на почетокот на мандатот кога го воведувавме мораториумот за градби, напоменавме кои се јасните цели на општината. Еден од плановите кои ги ставивме под мораториум беше и плацот ккај Холидеј ин, каде што во планот беа зацртани шеесет катници. Јас уште тогаш кажав дека нема шанси такви згради, објекти да бидат дозволени. Ние тргнавме во тоа менување на плановите, имавме пресуда на Уставен суд и сега ги користиме останатите правни механизми. Сега по ФБ кружат разни иницијативи, кружат разни објекти, направени макети, но ништо од тоа не е вистина, изјави во Утрински брифинг градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ.

Општина Центар нема да дозволи ништо што е спротивно од пропишаното. Се уште продолжуваме оние сомнежи што се јавуваат да ги расчистиме до крај. Имам средба во ДКСК, требба да предадам одредена документација и јас се надевам дека ќе помогнат ова да се расчисти. Доколку е нешто прекршено да се поведе постапка и некој да одговора за тоа. Во ДКСК вчера разговаравме дека е потребно да ни достават одредени информации за кои ние немаме увид, а беа деновиве отворени во јавноста. Ако не навистина така да видиме кој го направил тоа и да сноси одговорност. Ние тоа го правиме цело време и меѓудругото да доставиме дополнителни предмети, бидејќи имаме доставени кривични и пријави, но не се до крај процесуирани. Многу работи зависат како судските инстанци ќе си ја завршат работата, вели Богдановиќ.

Треба д адокажеме дека се што се работи се работи согласно одредени правила на игра. Во тој период на мораториум успевме да избришеме одредени недостатоци и тоа ни беше најјаката алатка, бидејќи беше донесена од наша страна и ние си ја спроведувавме. Сега бидејќи ја немаме таа алатка мора да ги користиме останатите институции, чисто за да биде се расчистено. Дел од архитектите се согласуваат дека не може да се стопира 100%, туку напротив некаде треба да има и развој. Нашата задача и цел е да се даде норамлен развој и тоа на разни начини го правиме. Нашата најбитна цел е да докажеме дека се што се работи општина Центар ги презела сите потребни механизми и да спречи злоупотреба, вели Богдановиќ.

Започнува управен спор, наша задача е како општина да провериме дали сите закони и правила на игра се испочитувани. Ние одиме со иксрена и чиста волја. Намерно попречување на одредени активности може да ви се врати дупло полошо. Има разни иницијативи, ако се збори за државен интерес општината не е надлежна. Јас добивам претстава дека и архитектите се дека треба да се гради, но се разликуваат во вкусовите. Затоа и нам треба да ни се каже кој е ставот на тие што поднесуват иницијативи и без разлика дали ќе ги кажат ставовите, наша задача ќе биде да провериме дали е тоа согласно со законот, смета Богдановиќ.

Ако е под државен интрес евентуалниот референдум би требало да биде организиран од државата. Тие што покренуваат иницијатива треба да расчистат дали е од државен или општински интерес.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

4 + five =