Биба: Охрид е град со голема историја, поголема одошто може да се проџвака

You must need to login..!

Опис

Охридското лето е една од најголемите фестивалски манифестации во Македонија и со големо влијание во Европа особено во музичкиот дел.

-Охридско лето ја гледам како институција која сѐ уште не е пробиена да го има колоритот што го има нашата држава. Политичките збиднувања во последните децении беа такви што имаше и сосема несоодветни настани. За претстава или филм треба многу време, а за помалку време може да се напише колумна која исто такаможе да остави впечаток. Затоа и пишувам колумни, кои се од охридска перспектива, вели Агрон Биба, артист во Албанскиот театар во Скопје за Утрински брифинг.

Биба вели дека Охрид е негов навечер кога сите спијат и рано наутро кога сите спијат. Тогаш добива инспирација. Биба вели дека охриѓани се малку „напендек“, криво насадени луѓе и како што се вели – на светот има 7 ѓаволи, од кои 6 за целиот свет и еден само за Охрид. Охрид и охриѓани имаат долга историја и традиција и тоа остава простор за безброј осврти, вели Биба за неговиот порив да пишува колумни.

-Многу би сакал моите колумни да бидат отпечатени во книга, во колумните шетам по вековите како и сите на Балканот произведуваме повеќе историја одошто можеме да соџвакаме, коментира Биба за поговорката „никој не може да биде пророк во своето село“.

Во Истанбул се наоѓа синагогата Ахридија, најстара во градот, за која се вели дека ја изградиле охридските Евреи кои поради некои причини се согласиле да заминат од Охрид и заминале во тогашен Константинопол.

-Ако Охрид е балкански Ерусалим, не може да нема синагога, вели Биба. Тој додава дека треба многу внимателно да се чепка по охридската земја оти секогаш има нешто под неа што е битно од минатото.

Биба вели дека разочаран од балканската злоба и балканските лидери и препорачува да не остануваат во политиката повеќе од осум години.

Проследете го целиот разговор во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

20 + 19 =