Бесими: Економскиот забрзан раст ќе ги зголеми приходите во буџетот и ќе го намали дефицитот и потребите од дополнителни задолжувања

You must need to login..!

Опис

Буџетот е согласно проекциите. Во однос на тоа, ние сега имаме реализација на вкупните приходи и расходи на нивото на кое што е планирано. Од аспект на приходната страна, во овој период по сите основи имаме, споредбено со јануари-март 2020, зголемување на приходите по даноци од 4,8% и во однос на придонесите за 3.5%. Броките се релативно добри, изјави во Утрински брифинг, министерот за финасии, Фатмир Бесими.

Ние имаве во вториот квартал сериозен удар врз економијата. Околу 15% отсто пад на БДП. Пота таа се пдобри за да заршши годишно со пад на БДП од 4,5%. Но кога нарпавивме уште една анализа во однос на мерките, вкупниот импакт на оваа се уште прелиминарна анализа ефектот е околу 3.4% процентни поени. Ако се додаде и мултипликативнииот ефект што е познат феномен во економијата падот место 4.5% ќе беше над 8.5%. Ова значи дека за овие бројки од две страни имаше импакт – реакцијата од мерките и бизнис заедницата покажа доверба во мерките и не се откажа од бројот на вработени, немаше отпуштања. После админситративната забрана и големата неизвесност и со воведувањето на протоколите економијата не беше целосно прекината. Дел од економијата се надополнува со секторите кои беа повеќе експанзивни во овој период. Тоа се ИТ, фармецевтската индустрија… Имаме зголемување на прометот во трговијата на мало и на трајнио добра за домаќинство, вели Бесими.

Имаме сет на едно системско решавање. Во период на криза кога е најтешко да се предвидува ние отидовме со петгодишна рамка на буџет. Таму имаше три јасни компоненти – за 2021-2025. Првата компонетна која предвидува реформи за забрзан раст од, за 2021 раст од 4.1%, до 2025 раст од 5.9%. Една нагорна линија на раст. Второто беше фискална консолидација во однос на јавниот долг и во однос на буџетскиот дефицит. И тука се предвидени даночни реформи. Економскиот забран раст ќе ги зголеми приходите во буџетот и ќе го намали дефицитот и потребите од дополнителни задолжувања, изјави Бесими.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

19 − 5 =