Бандиловска: Ја поддржувам Резолуцијата затоа што претставува обединување што недостасува

You must need to login..!

Опис

Прашањето за Резолуцијата, за црвените линии е политичко прашање. Лично како македонист кој што го предава македонскиот јазик сметам дека мене лично не ми е потребна една таква Резолуција, затоа што црвените линии се дел од мојата професија, се дел од мене, формирани се уште многу одамна уште во текот на моето студирање, во текот на мојата професија и верувам дека сите лингвисти, сите македонисти и сите оние што се посветени на македонскиот јазик и култура сметаат дека тоа е дел од самите нас како единки.

Од друга страна би ја поддржала или еве ја поддржувам затоа што покажува во овој момент еден процес на обединување нешто што кај нас во нашето општество недостасува. Македонскиот јазик си има свој просторен и временски континуитет, просторниот се однесува на територијата каде што се зборува и тој вопшто не е спорен, во однос на временскиот континуитет имаме многу наназад текстови и споменици напишани на народен македонски јазик, да речеме од 16 век со навлегувањето на народниот македонски јазик во писменоста, делата во 19от век, песните на Константин Миладинов, во 20от век кзбирката на Кочо Рацин „Бели Мугри“ напишана на македонски јазик и така натаму, вели за УБ професорката по македонски јазик од катедрата на педагочкиот факултет, Елизабета Бандиловска.

Интегралниот разговор со Бандиловска погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

1 × 1 =