Белчева: Во Центар никој нема мнозинство, ќе се слуша гласот на Независните

You must need to login..!

Опис

Јана Белчева од Шанса за Центар. Овие локални избори се одбележаа со голем број незавосни листи што можеби се должи на незадоволството на граѓаните од политичките партии и нивното практикување на власта на локално ниво. Освоивте советници, што може д се направи со тоа

-Ова покажа дека одлуките на советите не баш ги слушале бараата на граѓаните. Граѓаните сфатија дека вонинституционалната борба не е доволна. Затоа и се вклучија во изборите. Клучна работа на сите независни ќе биде одлуките на советот да ги направат транспарентни, дали секоја одлука на советот има влијание врз квалитетот на живот на граѓаните или пак е наменета за профит на помали групи. Во скоро сите ензависни листи се луѓе кои имаат своја професија, тоа не се само активисти. Тие си ја знаат работата. Се вклучуваат во општините за да дадат а не за да земат.

Како може да се блокираат штетните одлуки за кои протестираа граѓаните

-Во Центар никој нема мнозинство, ние одлучуваме. Но нема да коалицираме. Нас не интересира колку некој предлог е квалитетен за да го поддржиме. Градоначалникот е извршител на одлуките на советот, иако градоначалниците се глорифицираат. Тој спроведува што ќе добие пас од советот кој треба да работи во интерес на граѓаните. Сега ќе бараме образложени одлуки и дали парите ќе се потрошат за да има резултат за граѓаните и за тоа да се направат анализи пред и потоа. Политичките партии се надевам ја примија пораката. Ако ја примиле, треба да знаат дека игнорирањето на граѓанските иницијативи не би смееле да си дозволат да ја продолжат.

Транспарентноста. Ги знаете работите однатре оти бевте во советот на Скопје.

-Не можам да кажам дека се се крие. Има сериозен искчекор во урбанистичките планови и сето тоа е објавено на веб страната. Но тие документи треба да бидат и јасни за граѓаните, а не само да се објават. Сега е битно и транспарентност и разбирливост на објавеното за обичниот граѓанин. Форматот е многу битен. Она што го има на централно ниво за отворени финансии сакаме да се спроведе и на локално ниво, граѓаните да имаат секојдневен увид во финансиите.

Очекувате ли соработка од кој и да е што ќе го освои мнозинството во советите.

-Имавме сериозни проблеми во претходниот состав. На пример, имаше урбанистички планови кои беа незаконити, но не добивме политичка волја да се спроведе законот. Лошите одлуки не се случајни. Закони имаме, ама треба да почнат да се применуваат.

-Излезноста на овие локални избори е многу мала. Половина од граѓаните во државата останаа рамнодушни за локалните политики. Оставија друг да го направи изборот. Правото на глас треба да се искористи. Резултатите се шаренолики, а анализите секој ќе ги направи за себе.

Дали е ова казнување на големите партии?

-СДСМ на минатите избори СДСМ имаше 16, а сега има 9 советници во општина Центар што значи дека не водела добра политика.

Дали ќе поддржите некоја страна.

-За нас изборите завршија со првиот круг. Граѓаните кажаа што мислат и немаме намера да влијаеме како да гласаат во вториот круг.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

1 + eighteen =