И Народниот правобранител ја има перцепцијата на граѓаните дека луѓето од социјалните служби си играат богови – институционално се кршат човековите права

image

You must need to login..!

Опис

Во време на предизбори се важни човековите права, бидејќи токму во овој период тие повеќе се кршат. Во избирачкиот список оваа година нема да се бришат лицата на кои им истекла важноста.

За тоа колку беше распространето прекршувањето на ова право, каки други теми поврзани со работата на Народниот правобранител (НП) во Слобеден брифинг гостуваше Васка Бајрамовска – Мустафа, заменик народен правобранител.

Секако дека човековите права заземаат многу важно место и имаат важна улога во развојот на секое општество. Во таа насока можам да кажам дека не само во изборниот процес, напротив, човековите права треба да го заземаат своето место во секојдневието, особено во предизборието – тогаш кога доаѓа до израз едно од чевековите права – правото на избор, изјави Бајрамовска – Мустафа.

Знаете дека и НП сп внимание ги следи и изборните процеси, особено можностите граѓаните да ги остварат своите права. Во тој контекст не случајно алармиравме за повредите и неможноста на голем број лица да го остварат ова право, поради што бараше измена на изборниот закон.

Измените кои што сега стапија во сила се во корист на граѓаните и во голема мера очекуваме од нив да овозможат поинаква сила од досегашните избори. Како и да е ние сме отворени пред, за и после изборите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

11 − 4 =