Бајмак: Наставникот не смее да биде деградиран – проблемот со платите мора да биде решен

You must need to login..!

Опис

-Проблемот во однос на покачувањето на минималните плати е комплексен. Решението треба да се бара во инстиуциите. Притисокот од членството е огромен и се надевам дека ќе донесме одлука во сабота, која што би била коректна за да се реши проблемот, изјави за Утрински брифинг, Зенафер Бајмак од СОНК.

-Проблемот е следен – покачувањето на минималната плата на ниво на држава, согласно колективните договори кои се потпишани со секое работно место се вреднува со одреден коефициент.

-Пресметката на плата се врши со бруто коефициент кој се множи со бруто основица, договорена со СОНК Труд и социјала, вели Бајмак.

Целиот разговор погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

14 + eight =