Башески: Младите, од отпадни материјали, создадаваат креативни творби и предмети со употребна вредност

You must need to login..!

Опис

Грижата за животната средина треба да биде приоритет на секој од нас. Ваквите навики се всадуваат од најмала возраст, но потребна е и постојана едукација и подигање на јавната свест за тоа колку е важно тоа за нас и нашето живеење на оваа планета.

Што ќе оставиме зад себе ќе најдеме пред себе. Од нас зависи како ќе се однесуваме со отпадот кој го оставаме, дали ќе дозволиме да загадува или ќе го реупотребиме, рециклираме и ќе му додадеме нова вредност.

Отпадот има употребна вредност и затоа и со него треба рационално да се однесуваме.

Токму во оваа насока викендов во Скопје се одржува креативна работилница насловена како „Trash to art“, а учесниците на оваа работилница од отпадни материјали ќе се обидат да создадат креативни творби или предмети со нова употребна вредност.

За што всушност станува збор во Утрински брифинг разговаравме со Дарко Башески од Планет – М , организатор на фестивалот за млади Џифони.

-Интересот е голем. Ќе продолжиме и во недела, а можеби и понатаму.

-Ова е нешто што го правиме последниве 4-5 години, нешто што произлезе од дискусиите со младите за време на нашиот фестивал Џифони.

-Настанот ќе се одржува во просториите на Планет – М. Утре од 10 часот планирано е до 14-15 часот и истото ќе го повториме во недела.

-Имаме собрано количина на отпадни материјали, пред сѐ пластични шишиња, па младите од тие отпадни материја ќе пробаат да направат предмети со употребна вредност од пластиката.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × 5 =