Архитектурата како конкретизирање на просторот на одредена идеологија, волја или моќ, разговор со архитектот Ѓоко Радовановиќ

You must need to login..!

Опис

Управниот одмор на Асоцијацијата на архитекти на Македонија во состав Мартин Гулески (претседател), Миодраг Митровиќ, Виолета Бакалчев, Јана Гугулоска Ѓорѓевиќ и Ѕвонко Тасевски донесоа одлука, наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2020 година да ја доделат на архитект Ѓоко Радовановиќ.

Ѓоко Радовановиќ има реализирано повеќе од 100 објекти оставајќи белег во современата македонска архитектура. Некои од неговите позначајни архитектонски остварувања се: Соравиа Центар Скопје, Соравиа Ресорт Скопје, Спортскиот центар „Јане Сандански”, „Вила Дарко Панчев”, индустриски објект „Рио Кафе” итн. Во доменот на изработка на специфични проекти, се јавува како автор на „Студија за монтажни соларни куќи” и на „Студија за монтажни санитарни кабини”.

Разговорот во Утрински брифинг со Ѓоко Радовановиќ погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

two × five =