Архитектот Миодраг Радоњиќ – Бато: Законот за легализација на дивоградбите е незаконски

You must need to login..!

Опис
  • Еден од најбитните фактори е тоа што рокот на конкурсот за проектот Треска беше многу краток, наградите беа толку мали што може да се рече дека беа и потценувачки. Се направи напор да се зголемат наградите и да се продолжи рокот за месец дена. Ова беше анонимен анкетен конкурс на кој можеа да учествуваат сите со одредени квалификации.

Но конкурсот е ставен во јавни набавки и на тој начин никој од страна нема да дојде и да конкурира. Станува збор за новиот комплекс Треска нраспространет на 6,3 хектари кои се во сопственост од 35 отсто на граѓаните… каде беше избран прворангираниот труд…

Важно беше да се задоволи јавниот интерес а и да се задоволат интересите на сопствениците на парцелите околу комплексот Треска.

Локацијата претходно беше под мораториум, со цел да спречат дивеење на урбаните мафии, може ли да се ослободиме од мораториумот како метод?

Јас бев еден од тие кој меѓи првите ја поддржа мораториумот како мерка, но предолгото траење на мерката може да биде контрапродуктивно. Постои можност со законската регулатива одредени делови да се издвојат и да се направи посебна програма.

Еве тоа се случи и сега комплексот треска да се издвои и да се направи план за него. Со измените и дополните на законот за градежништво тоа ќе биде вметнато во законската регулатива, вели за УБ архитектот Миодраг Радојниќ Бато.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

11 + eleven =