Арсовска: Владата да намали на социјалната – средствата да ги насочи кон продуктивната компонента

You must need to login..!

Опис

Малите и средни претпријатија сочинуваат над 99% од македонската економија и она што ние гго имаме како информација е дека состојбите и сценаријата не се оптимистички. Во секој случај она што се најавува како пакет на мерки им влева надеж дека ќе има помош со која ќе можат да ги зачуваат работните места, но за голем дел за овие микро претпријатија тие средства се наменети за сопствено прежувавње, изјави во Утрински брифинг Данела Арсовска претседател на Сојузот на стопански комори на Македонија.

Малите, микро и средни претпријата имаат средства најмногу да издржат вакви кризи не повеќе од 30 дена. Значи резервите се лимитирани. Кај нас се борат со пазарот. Конкуренцијата е многу голема, но верувам и апелиравме во однос на трошењето на средствата дека треба да се намали на социјалната компонента. Треба да се помогне на ранливите категории, но поважно е да се насочат средства не на социјалната туку на продуктивната компонента. Значи парите да се доделат таму од каде што ќе добиете додадена вредност, односно самите пари ќе генерираат нови пари и работни места. Тука треба да се стави фокусот, изјави претседателката на ССМ, Данела Арсовска.

-Потребно е да им се влее правна сигурност на граѓаните и да се воспостави конечно еден систем. Систем на долгорочно планирање на приватнуиот сектор. нешто што за се секој граѓанин е неопходно. Оние што сакаат да инвестираат мора да веруваат на системот, на институциите, на судот, да веруваат дека има нешто воспоставено кое што нема да ги изеде средствата кои би ги вложиле, смета Арсовска.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

5 × 1 =