Апостолова: Потребни се нови културни политики за промени во театарот

You must need to login..!

Опис

На Светскиот ден на театарот, 27 март, традиционално во сите театари ќе бидат прочитана пораката на познатиот американски режисер Питер Селерс, а во македонските театри и порката чија авторка е Ана Стојаноска – театролог.

„Не го знам точниот број на претстави кои ќе бидат одиграни во македонските театри на 27 март –Меѓународниот ден на театарот, но пораките ги праќаме до сите театри и до независниот сектор активен во театар и на самиот ден добиваме информации кои ги репостираме на нашите интернет страници. Имаме поблиска соработка со МНТ и добро е што и тие почнаа да прават своја програма со видеа и актери кои биле автори на пораките, но не се правеле видеа во тоа време. Авторка на годинашната порака е театрологот Ана Стојановска и таа кореспондира со македонските конетксти и местото на театарот. Сметам дека нејзината порака треба позитивно да се прочита и примени и од страна на новите фенерации кои што сакаат активно да работат во театар.

-Тие не треба да чекаат на совршени услови, туку треба да почнат да работат со она што го имаат за да се стигне до некаде. Го застапувам ставот дека треба самиот да си ги креираш условите во рамки на своите можности. Се разбира дека радикално нискобушетните услови не се долго одржливи, меѓутоа тие треба да те однесат, како креатор како уметник, до следниот стадиум на професионално создавање. Културните политики тоа треба да го овозможуваат, но јас не можам да ги сфатам политичарите кога конечно ќе одлучат и кога ние конечно ние ќе почнеме да ги применуваме тие политики, со цел да ни се помогне. И некој заедно со нас да го набљудува процесот на развој и да се детектираме што од културните политики функционира и што не и што треба да се промени“, вели Иванка Апостолова Баскар, универзитетска професорка и раководителка на Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт.

За повеќе од разговорот погледнете го видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

4 × 2 =