Андоновиќ: Порфириј, Умерен патријарх, флексибилен и без тврди ставови

You must need to login..!

Опис

Четириесет шестиот српски патријарх Порфириј (секуларно име Првослав Периќ) се смета за релативно умререн црковен великодостојник, за разлика од неговите претхдници кои ја обавуваа функцијата поглавар на СПЦ.

Овој 61 годишен српски патријарх на оваа позиција додје по смртта на неговиот претходник Патријархот Иринеј. Порфириј беше избран на позицијата поглавар на СПЦ откако претходно од 2014 година управуваше загрепско-љубљанската митрополија на СПЦ.

Прогласен е за патријарх на Српската православна црква на 18 февруари 2021 година.

Познато е дека Порфириј додека бил Митрополит во Загреб уживал углед но и имал доста контакти со тамошниот политички интелектуален и уметнички крем. Неговата умереност се покажува вфо дело ако се земе во рпедвид дека во улосви кога сте преставник на еден нардо и една црква во друга држава друга верописповест, и притоа имате лоша историја на односи, вистински успех била неговата улога во тамошното општествено делување. Она што дополнително му дава куриозитет на Порфиј е тоа што за разлика од неговите претходници на тронот на СПЦ тој е многу по флескибилен кога се работи за некои важни и конзервативни сфаќања на Српската Црква.

Според упатените за настаните во СПЦ, митрополитот Порфириј нема толку цврст став за независноста на Косово како многу други епископи, што му отвора можност на претседателот Вучиќ полесно да го реши ова прашање преку преговори со Приштина. Имајќи предвид дека Црквата досега јасно потенцираше дека е прифатливо само Косово да го третира како дел од Србија, назначувањето на Порифри може да значи промена на курсот и оддалечување на СПЦ од овој проблем.

Засега е повеќе од јасно дека неговата улога во признавање на афтокефалноста на МПЦ е голем исчекор во идните односи меѓу братските православни цркви.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

nine + 10 =