Андоновиќ: Трет бран на Ковид – изненадување или очекувано продолжување на пандемијата?

You must need to login..!

Опис

По неколку месечно намалување на бројките и појавуавњето на неколку типа на вакцини против Корона вирусот државите во регионот повтрно раз,ислуваат за воведување на полициски час. Причина е растечкиот број на новозарзаени и починати од Ковид. Изминатите недели беа регистрирани бројни мутации на овој вирус кој цела година беснее низ светот. Србија за прв пат, по неколку месечната стагнација на вирусот, за време на викендот воведе карантитн. Тамошните здравствени власти бараат од владата да воведе 7 дневен карантин со цел да се намали растечкиот тренд на новозаболени. И Црна Гора се соочува со зголемен број на новозаболени и починати лица. Претседателот Ѓукановиќ побара од владата да воведе вонредна состојба во земјата и да ги затвори границите. Со зголемен број на новозаболени полчиати се соочуваат и останатите држави од регионот..

Италија, со денешните 318 починати, го надмина прагот од 100.000 смртни случаи во пандемијата на коронавирусот, една година по избувнувањето, Трендот на појавата на таканаречениот трет бран од пандемијата се припишува на недисциплината и опуштањето на граѓаните , кои охрабрени од појавата на вакцините, ги отфрлија мерките на лична заштита и почнаа да се враќаат на животните навики пред појавата на ковидот . Светските медицински власти укажуваат дека и покрај вакцинирањето ковидот може да биде пренесуван со исто темпо. Исто така се укажува и дека вакцинираните лица мораат да причекаат неколку недели од примената вакцина за да создадат антитела, нешто што во пракса не се почитуваше. Останува и забелешката е дека и покрај имунизацијата, и натаму треба да се носат заштитни маски, што изминатиот период не беше почитувано. Особен проблем предизвикаа и бројните мутации на овој вирус кои станаа многу по прилагодливи и побрзо вируленти , што повторно ги наполни болниците со инфицираните лица од Ковид низ светот. СЗО соопшти и дека голем број од државите навремено не п-реземале мерки за сузбивање на ширењето на овој вирус. Сепак СЗО е против воведување на т.н. „ковид пасоши“ од повеќе причини, вклучувајќи го и фактот дека вакцините против коронавирусот не се подеднакво достапни на сите во светот.

Воведување на „вакцина пасоши“ би било неправедно кон луѓето кои од одредени причини не можат да се вакцинираат и дека на тој начин во системот би се вовела „нееднаквост и неправичност“ сметаат во СЗО За светските здравствени експерти сè уште не е познато колку трае имунитетот по примање на одобрените вакцини против ковид-19. Она што засега е сигурно е дека мерките преземени од земјите за борба против пандемијата на коронавирус ја искоренија инциденцата на грип, за околу 90 отсто. Мерките што се ефикасни во борбата против коронавирусот се исклучително ефикасни во борбата против другите заразни болести, велат од СЗО.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

5 × one =