Андоновиќ: Посетата на Лавров – поддршка за не-менување на Дејтон контра желбите на западот за укинување на Р. Српска и унитарна БиХ

You must need to login..!

Опис

Набавката на Руски вакцини, поддршка на дејтонскиот мировен договор и потврда за подршка на српските власти во врска со Косово и република Српска се главните теми на разговорите на посетатата на Лавров на Белград. Се очекува Лавров да ја најави и посетата на рускиот претседател Владимир Путин на Белград . Посетатат на Лавров има за цел да ја потврди руската подршка на наа Србија и Република Српска, која изминативе недели се соочува со одредени најави за намалување на своите надлежности вокорист на фдерацијата на БиХ За Москва, е прифатливо секое решение околу идниот статус на Косово за кој ќе се договорат Белград и Приштина.

Што се однесува до Република Српска, Русија смета дека Дејтонскиот мировен догоор и по 25 гоини од неговото постигнување е добар и не треба да се менува. Многумина од аналитичарите сметаат дека Република Српска и нејзиниот политички лидер Милорад Додик се можеби последното упориште на руското влијание на Балканот, па оттаму и овој став на Лавров , како и тајмингот на неговата посета, токму во време на одбележувањето на 25 годинишницата од постигнувањето на дејтонскиот мировен договор. Во пресрет на посетата на Лавров вчера се сретнаа и српскиот претседател Александар Вучиќ и членото на председателството на БиХ и длогоогдишен лидер на РС Милорад Додик. На средбата Додик го информирал Вучиќ но и Лавров за нападите и обидите да се уништи Република Српска.

Односите на Србија и Босна мора да бидат унапредени Србија не ја затвара границата со РС и покрај епидемиолошката состојба, е ставот на Белград, кој за разлика од Москва е со став дека Дејтонскиот договор и евентуалното претопување на РС во федералната власт на Сараево може да се смени само доколку трите ентитети или поточно Србите и Бошњаците се договорат. Србија го почитува територијалниот интегритет на БиХ но бара да се прекине со заканите кон РС која е уставна категорија. Изјавие на Вучиќ и Додик се реакција на неодамнешната седница на надворешно политичкиот одбор на американскиот конгрес на која поголемиот дел од учесниците изјавија дека дејтонскиот договор не е ефикасен и дека треба да се смени. И одредени европски челници вчера излегоа со став дека иднината на БиХ е итнеграција кон ЕУ . Многумина сметаат дека Дејтонскиот договор од пред 25 години бил само темел и дека сега треба да се продолжи кон изградба и интегрирање во ЕУ Вчера се навршија и 25 години од потпишиувањето на Дејтонскиот мировен договор со кој се стави крај на граќанската војна во порашнетата југословенска република Босна и Херцеговина, 25 години подоцна, Босна и Херцеговина останува длабоко поделена федерација помеѓу Федерално Сараево и Бања Лука.

Многумина западни аналитичари се со оценка дека Србија не сака да го загуби својот воен плен Република Српска, а од друга страна муслиамснко Сараево сака да ја интегрира целата територија вклучувајки го и српскиот ентитет во една унитарна држава. Западот смета дека Дејтонскиот мировен договор потпишан пред 25 години донел мир но тој треба да се надрградува.Дејтон не е покрив, туку темел за интегрирање на БиХ во подобра иднина а тоа е ЕУ, сметаат западните држави. Од друга страна Русија смета дека Дејтоснскиот мировен договор е добар и функционален и дека нема потреба тој да се менува.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

seven + 16 =