Андоновиќ: Политичарите на РС бараат помош од Белград поради контроверзното назначување на високиот претставник во БиХ

You must need to login..!

Опис

Политичари од Република Српска, без оглед дали се на власт или во опозиција, бараат од српскиот претседател Александар Вучиќ дипломатска и правна заштита и помош со цел да се спречи кризата која е се поизвесна во БиХ, со назнчувањето на новиот, висок претставник на меќунардната заедница Кристијан Шмит кој оваа функција ќе ја преземе од на 1 август. Политичарите од РС не го прифаќаат начинот на назначување на Шмит, кој го заобиколува Советот за безбедност на ООН, кој според Дејтонскиот договор треба да назначи висок претставник во БиХ. Се рабиоти за одлука на на амбасадорите кои членуваат во Управниот одбор на Советот за поддршка на мирот во БиХ (ПИК) кои и „официјално“ донесоа одлука Шмит да биде назначен а висок претставник во БиХ откако досегашшниот висок претсавник за БиХ Валентин Инцко поднесе оставка. Срските политичари од РС оредводени од членот на претседателствот Милорад Додик сметаат дека именвањето на германскиот дипломат е нелегално бидејќи според Дејтонскиот договор, него треба да го именува Советот за Бебзедност на ОН. Тие сметаат дека намерно се заобиколува највисокото бебзедносно тело СБ на ОН бидејќи е поввеќе од јасно дека Русија се противи на именувањето на Шмит и дека со сигурносст ќе вложи вето на одлуката за неговото именување. Но она што е можеби најспорно за Додик и останаите политичари е дека Шмит е потпретседател на Христијанско-социјалната унија (ЦСУ), што е, патем, сестринска партија на ХДЗ, а познато е дека идниот висок претставник има добри односи со Хрватска.

Ова е веројатно една од причините зошто хрватските политичари во БиХ засега не го коментираат доаѓањето на Шмит, од кого очигледно ќе очекува заштита, односно да застане во одбрана на нивните интереси, пред се при промена на Изборниот закон. Шмит не е добредојден за владата на Република Српска и тие веќе најавија дека воопшто нема да соработуваат со него затоа што „неговото назначување е незаконско“. Од друга страна, Бошњаците, кои се најголеми поборници за престојот на високиот претставник во БиХ, исто така не се најсреќни со изборот на Шмит затоа што го сметаат за близок човек со ХДЗ и веруваат дека тој ќе биде премногу симпатичен кон хрватските политичари во БиХ , особено Драган Човиќ. Позицијата на политичарите на РС е дека на денешната средба со претседателот на Србија во Белград, тие ќе добијат уверувања дека Вучиќ, со својата меѓународна позиција и позицијата регионален лидер, ќе влијае да се спречат антидејтонските активности на штета на РС и српскиот народ во БиХ. Милорад Додик, српски член на БиХ, изјави дека официјални лица на РС ќе го информираат српското раководство како да ги игнорира локалните фактори, но исто така и меѓународното право, кога станува збор за контроверзното назначување висок претставник во БиХ. Тој вели дека високиот претставник е непожелен и не треба да биде во БиХ и дека нема меѓународен консензус за неговото назначување. на амбасадорите кои членуваат во Управниот одбор на Советот за поддршка на мирот во БиХ (ПИК) кои и „официјално“ донесоа одлука Шмит да биде назначен а висок претставник во БиХ откако досегашшниот висок претсавник за БиХ Валентин Инцко поднесе оставка. Русија засега не се согласува со доаѓањето на Шмит во БиХ.

Тие посочуваат дека неговото назначување мора да биде потврдено од Советот за безбедност на ООН, бидејќи без тоа тој нема да го има потребниот меѓународен правен легитимитет и нема да може да се смета за висок претставник во смисла на Дејтон. Шмит беше назначен од амбасадорите на земјите членки на ПИК, откако тој беше номиниран за таа позиција од Германија. Русија не се согласи со оваа одлука и ако за именувањето ќе се дискутира на Советот за безбедност на ООН, оваа земја има право на вето. Имено, Шмит е потпретседател на Христијанско-социјалната унија (ЦСУ), што е, патем, сестринска партија на ХДЗ, а познато е дека идниот висок претставник има добри односи со Хрватска. Ова е веројатно една од причините зошто хрватските политичари во БиХ засега не го коментираат доаѓањето на Шмит, од кого очигледно ќе очекува заштита, односно да застане во одбрана на нивните интереси, пред се при промена на Изборниот закон.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

one × 4 =