Андоновиќ: НАТО во Русија гледа главна воена закана а во Кина главен конкурент

You must need to login..!

Опис

Русија продолжува со „наметлива политика и агресивни активности“, се вели во стратешкиот извештај на НАТО. Во најновиот извештај на алијансата се додава дека Русија редовно спроведува вознемирувачки воени операции во непосредна близина на границите на НАТО, што го попречува конструктивниот дијалог Во документот исто така се истакнува и руското „негативно влијание врз безбедноста на евроатлантскиот регион“. Ова според алијансата ги подразбира активностите на Русија во Црното и Балтичкото Море, Арктикот и Источно Медитеранот.

Во извештајот особено се потенцира потврдената „агресија на Москва“ против Украина и Грузија, но и некои останати поранепни советски републики кои сакаат да се интегрираат во Алијансата. Според предвидувањата на стратезите на НАТО Русија о своето сегашно однесување ќе остане главна воена закана на Северноатланската алијанса најмалку до 2030 година. се вели во извештајот. Како пример на овие тврдења се настаните кои се случуваа во Украина, навидум замрзнатиот проблем со Грузија, на што Москва ги попречува нејзините апсирации за членство во НАТО, но и последниот конфликт меќу Еремија и Азербеџан околу Нагорно Карабах, каде САД речиси и да не можеа да псоредуваат во конфликтот туку главната роља ја имаше Москва и нејзината воена дипломатија.

Особен проблем а засега задскриен од светското медиумско инфоррмирање, е и областа Придњестровие во Молдавија, каде живее руско насление, и каде Москва има распоредено свои војници. Недоамна новозибраната премиерка на Молдавија побара од Мсоква да ги повлече своите трупи обвинувајки ја Русија дека сака да ги попречи апсирациите на Мослдавија за членство во НАТО и обидувајќи се да ја федерализира Молдавија. Москва ескпресно го одби ова барање под образложение дека распоредените руски мировници во оваа конфликтна зона вусшност се и продлжување на развивањето на добрите односи меќу Москва и Молдавија. Во извештајот, алијансата ја анализира и Кина за која се вели дека останува “системски“ конкурент на НАТО и на Западот.

Кина не ги дели западните вредности, ги поткопува човековите права, брутализира други држави, се вели во најновиот документ на на НАТО. Во стратегијата се предвидува потесна соработка на алијансата со Јапонија, Австралија, Нов Зеланд и Јужна Кореа, со цел подобра разменат на информации за да се пресретнат ефикасно опасностите кои доаѓаат од Кина, во воена смисла, како и во технолошка и инфраструктурна НАТО во иднина планира да ја принуди Кина да ги почитува правилата на меѓународниот поредок, се наведува во извештајот Оваа констатација на НАТО се поистоветува со курсот кој се најавува од страна на новата администрација на Бајден.

Имено престедателот во заминување Трамп и неговата администрација изминатите четири години беа фокусирани во трговска, економска и диплмоматска пресметка со Кина, речиси запоставувајќи ги геостратешките интереси и надмудрувања со втората супер сила и традизионален светски ривал, Русија. Судејќи според најавите, новата администрација на Бајден ќе ја стави Кина во втор план, и своите идни операции и делувања ќе ги насочи кон геостратешко натпреварување со Русија. Ако се земе во предвид дека Трамп се пресметуваше со Кина а Бајден планира со Русија, не е чудно што новиот извештај на НАТО е фокусиран токму кон плановите за превентивно делување против таканаречената Руска агресија врз интересите на алијансата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

ten + two =