? ? Ангелов: Ќе биде тешко да се вратат луѓето во киносалите, се отвора опција за летно кино

You must need to login..!

Опис

Мерки за справување со 19 пандемијата го измени целокупниот начин на живот и најголем дел од активностите на граѓаните се реализираат во домашни услови. Во насока на заштита на здравјето на граѓаните, владата пред два месеци одлучи да се затворат сите кина, театри и сите други институции каде што може да се одржуваат масовни собири, настани, концерти или други културно-информативни настани.


-Иако кинотеката во летниот период не функционира ние сме спремни. Размислуваме и за летно кино, минатата година имавме и успешна проба токму со летно кино. Размислуваме и за drive in Кино. Може да се обидеме за една летна варијанта. Сето ова претпоставува многу работа, но кога се работи за летното кино сето тоа ќе вреди. Многу планови ни се нарушија со КОВИД-19.


За овој месец, најавени се и „Пролетните онлајн миграции“ на Филозофскиот филмски фестивал (ФФФ) во соработка на Кинотеката и Кинесквер, со поддршка од Град Скопје. Ангелов се надева дека овие интернет фестивалски изданија ќе останат само изнудени варијанти. Заедно со ФФФ се планираат и „регуларни“ проекции во Кинотеката на почетокот на ноември, вели директорот на Кинотеката на Северна Македонија, Владимир Ангелов

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

16 + 7 =