Анализа со Марковски: Има ли во ова време-невреме шанси да се инвестира – доколку конфликтот продолжи не чека рецесија

You must need to login..!

Опис

-Генерално, самиот воен конфликт во Украина предизвика огромна нестаболност во целиот свет во делот на финаниските пазари. Како најрадикален настан што се случи пред некој ден е цената на никелот, што скокна на 100.000 долари , изјави за Утрински брифинг Горан Марковски, директор на КБ Публикум Инвест.

-Имате разни шпекуланти кои што во очекување на страната која треба да ги обезбеди тие количини почнуваат да ја дигаат цената со цел да е заработи.

-Она што сакам да го кажам е дека линеарно во цел финансиски сектор има огромни пореметувања. Сведоци сме и на цената на нафтата, која што во моментов отиде и до 129 долари за барел.

-Се зголеми неизвесноста и стабилноста на пазарите. Дополнително се воведени санкции, кои предизвикаа пореметувања на нормалниот процес на тргување, односно реалното формирање на понуда и побарувачка.

-За жал се уште пазарите се затворени, како на пример за руски хартии од вредност. Вие немате понуда и побарувачка.

-Од друга страна на развиените пазари на капитал имате сериозни последици, бидејќи сите се обидуваат да проценат колку долго ќе трае и кои ќе бидат негативните последици на одредени сегменти од економијата и геогравски на различни економии.

Барем за сега ефектот е најсилно изразен во Европа.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen + 16 =