Адеми: Се трудиме да ја смениме лошата перцепција за судството

You must need to login..!

Опис

Американската амбасадорка во РС Македонија Кејт Брнз ги опомена судиите да станат повидливи, да станат активни и да функционираат, оти според анкетите само 8% граѓани имаат доверба во судството. Во Утрински брифинг за состојбите во судството разгваравме со Беса Адеми, председателка на Врховен Суд.

-Ние сме свесни како судии за таквата состојба. но за нас е голем предизвик за да работиме понапорно. Ова е еден исклучително сложен процес за кој треба сериозен пристап и акцентот затоа го ставаме на транспарентноста. Нас нѐ охрабрува ставот на судијата Роберто Стано од Европскиот суд, кој беше во посета на Врховниот суд и нагласи дека судските реформи се двиат во вистински правец, вели Адеми.

Таа вели дека Врховниот суд напорно работи да го доближи нашето судство кон европското законодавство. Во случајот со Панчевски нашето судство се издигна и ја примени практиката на Европскиот суд. Сите судови во земјата се должни да ја применуваат практиката на Судот за човекови права во Стразбур.

Проследете го целиот разговор во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

2 + three =