Адвокатот Кузмановски: Очекувам одлука за „Еуростандард“ која што ќе биде на задоволство на сите

You must need to login..!

Опис

-После одлуката на Уставен веќе во рамките на стечјаната постапка што ја води судот во Скопје, се кристализираше по пат на одлуки на првостепениот и второстепениот суд, она правно стојалиште дека таа одлука треба да се спроведе и сега ќе почне спроведувањето на одлуката, бидејќи досега имаше правни лекови во врска со активностите и одлуките што беа донесувани, изјави во Утрински брифинг адвокатот, правен застапник на штедачката страна на „Еуростандард“ банка Љупчо Кузмановски.

-Некои од доверителите се жалеа. Конечно е завршена постапката, потврдена е од Апелациониот суд она мислење или решение на првостепениот суд и сега понатаму треба да с еоди во авансна исплата на средствата.

-Значи дефинитивно е одлучено дека одлукат амора да се спроведе, но стојалиштето на судот е дека треба да се спроведе етапно, тоа значи во зависно како има прилив на средства во стечајнат маса на банката и така ќе се носат одлуки за исплата, потенцира Кузмановски.

-Создадена е една ситуација после укинувањето на приорите на Фондот, да се донесе одлука за редоследот на исплата, односно дали сега Фондот ќе биде еднаков со останите доверители или ќе биде после нив. Таа одлука треба да ја донесе одборот на доверители и тоа нареднава недела.

-Одборот на доверители е сочинет од пет члена. Гласот вреди еднакво. Еден претставник имаат штедачите и другите се воглано државните институции што имале блокирани средства, додава Кузмановски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

1 × five =