Аваја – Роми активисти и интелектуалци кои имаат цел да ги промовираат интересите и правата на ромската заедница

You must need to login..!

Опис

Граѓанската иницијатива „Аваја“ (на македонски: доаѓаме ) е составена од млади Роми активисти и интелектуалци кои имаат цел да ги артикулираат и промовираат интересите и правата на ромската заедница пред сите засегнати страни во Република Северна Македонија.

– Правата и интересите на ромската заедница во изминатиот период делумно се артикулираа, но и не беа земени в предвид од страна институциите. За ова говорат анализите и истражувањата од терен кои не покажуваат позначајни промени во животот кај ромската заедница. Затоа, како млади Роми одлучивме да се здружиме и да ги артикулираме и застапуваме интересите и правата на ромската заедница, е заднички став на Мемети и Селејманова

За остварување на интересите, правилно вклучување во системот, гости во Утрински брифинг беа, Алберт Мемети и Марија Сулејманова од „Аваја“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

12 + 11 =